Tuesday, April 25, 2006

Reisinfo Rusland

DOUANEFORMALITEITEN:
De paspoortcontrole is gelijktijdig met de visumcontrole. Na deze controle volgt het ophalen van uw bagage. Als u uw bagage heeft, vult u een declaratieformulier in. Schrijf bij de vragen I t.e.m. V géén streepje of kruisje, maar “NO”. Als u het formulier heeft ingevuld, zorgt er dan voor dat de douanier een stempeltje op uw formulier zet! Bij het verlaten van Rusland vult u weer zo’n formulier in. U dient uw eerste formulier goed te bewaren, want anders kan men u een boete opleggen. De invoer van verse groente, fruit en vlees is verboden. Wel mag men dergelijke levensmiddelen ingeblikt of in glazen potten meenemen.

GELD
Bij binnenkomst in Rusland moet u opgeven hoeveel u aan buitenlandse valuta invoert. Als u het land verlaat, moet u d.m.v. bonnen aantonen hoeveel u daarvan heeft gewisseld of opgemaakt door het kopen van goederen. Het is dus belangrijk om alle aankoopbonnen van goederen die u met harde valuta heeft betaald en alle wisselformulieren goed te bewaren.
In Rusland kan men roebels wisselen op de luchthavens, aan de grensovergangen en in hotels. Dit kan echter alleen op vertoon van het formulier dat bij het binnenkomen van het land ingevuld moet worden. Het teveel gewisselde geld kan op vertoon van hetzelfde formulier weer teruggewisseld worden. Het is verboden Russisch geld in- of uit te voeren.

TOERISTISCHE INFO:
Het Kremlin
Dit diende vroeger om de stad te beschermen tegen vijandelijke invallers. Heel vroeger bestonden kremlins slechts uit aarden wallen. Later kwamen er muren en torens van hout aan te pas en eerst in de 14de eeuw ging men stenen gebruiken.
Het eerste Moskouse Kremlin ontstond in 1147 en werd gesticht door prins Joeri Dolgoroeki en was omgeven door een aarden wal. In 1238 werd het door de Tataren van Batoe geplunderd en verwoest. In 1340 liet prins Ivan Danilovitsj er een eiken palissade omheen bouwen. Zijn kleinzoon liet deze in 1367 vervangen door een witstenen muur. Het Kremlin werd toen “de witte stad” genoemd.
Toeristen kunnen maar vanaf één plaats het Kremlin binnenkomen. Vanaf het metrostation Mokjovaja oelitsa loopt u voor het Nationaal Historisch Museum langs en dan door de Alexander-tuinen, die zijn aangelegd over de rivier de Neglinkaja (die nu ondergronds stroomt). Aan het einde van de tuinen loopt u via de Koetafija-toren over de Troitski-brug, door de Troitskaja-toren het Kremlin binnen. Ook Napoleon liep over deze brug op 14 september 1812 het Kremlin binnen.
De klokkentoren van Ivan de Gote is in 1505-1508 gebouwd en 81 m hoog. De tsarenklok, naast de klokkentoren, is de grootste klok ter wereld, met een hoogte van 6 m en een gewicht van 200 ton.
Hij is in 1733 gegoten. Het reliëf op de klok stelt tsaar Alexei Mikhailoitsj en keizerin anna Ionnovka voor. Toen in 1737 in het Kremlin een brand uitbrak, is bij het blussen een stuk uit de klok gesprongen.
De Maria-Hemelvaartkathedraal was vanaf het begin van de 14de eeuw de belangrijkste kerk van Moskou. Hier werden de tsaren gekroond.
Het facettenpaleis. Aan de zuidgevel ziet u de trap. De tsaren liepen deze trap af op weg naar de Maria-Hemelvaartkathedraal om daar gekroond te worden.

Het rode plein (aangelegd op het einde van de 15de eeuw) was vroeger de plaats van openbare bekendmakingen en executies. Aan de zuidpunt, bij de Basiliuskathedraal(!) staat een klein rond podium. Van hieraf spraken de tsaren en patriarchen het volk toe. Aan de noordkant zie je het Historisch Museum in oudrussische stijl

De metro van Moskou wordt beschouwd als de mooiste ter wereld. De stations kenmerken zich door een luxe die soms overdadig aandoet. Ze zijn opgetrokken uit marmer van verschillende kleuren. Voortdurend zijn er ploegen in de weer om de stations schoon te houden. De mooiste metrostations zijn Komsomolskaja en Kropotkinskaya (beide langs de rode lijn) en Majakovskaja (langs de groene lijn). Voor het versieren van de stations werden de meest bekende kunstenaars van de toenmalige Sovjet-Unie ingeschakeld. Zij kregen hierbij weld e opdracht om binnen het Sociaal Realisme te blijven. Dit kwam neer op thema’s zoals de Nationale Verdediging, Revolutie en de Stijl van leven in de Sovjet-Unie.
Gedurende de oorlog moesten de metrotunnels (doordat zij zeer diep werden aangelegd) ook dienst doen als schuilplaats tijdens bombardementen op de stad.
Voor de metro zijn alleen rittenkaarten te koop voor 1, 2, 5, 10 ritten. Het maakt niet uit hoe lang een rit duurt, men kan zoveel overstappen als men wil. Het is mogelijk om met meerdere personen op 1 kaart te reizen.

Het Bolsjojtheater
Het reliëf op het neoklassieke timpaan beeldt 2 engelen af die de lier van Apollo dragen, de Griekse god van muziek en licht. Bovenop zie je Apollo op zijn vierspan waarmee hij de zon langs de hemel leidt.
De grote zaal biedt plaats aan 2500 personen.

No comments: